Barcelona pantau perkembangan Arteta.

Mikel Arteta Dapat Perhatian Barcelona

Mikel Arteta dilantik sebagai Ketua Jurulatih baharu Arsenal pada 20 Disember selepas Unai Emery dipecat akhir bulan lalu.

Arteta akan mengendalikan perlawanan pertamanya selaku pengendali Arsenal malam ini apabila bertemu Bournemouth ditempat lawan.

Setelah menamatkan kariernya bersama Arsenal pada 2016, Arteta menyertai Manchester City pada musim panas yang sama dan bekerja sebagai pembantu Pep Guardiola sehingga minggu lalu.

Ini bermakna pengendali berusia 37 tahun itu tidak pernah menguruskan satu perlawanan pun setakat ini dalam kariernya, pun begitu ianya tidak menghalangnya daripada dipantau oleh Barcelona, ​​menurut Sport.

Arteta, satu lagi yang perlu diikuti‘ begitulah lebih kurang tajuk utama akhbar Catalan edisi semalam.

Mereka memulakan laporan itu dengan mengatakan ‘lazim untuk menyelesaikan sebarang perdebatan tentang pengganti Valverde dengan kesimpulan bahawa tidak ada pelatih yang terlatih untuk mengambil bolasepak Barca ke peringkat lain.’

Sport kemudian bercakap mengenai kemampuan pemimpin Barca untuk mengambil mana-mana pengurus yang belum membuktikan kemampuan dan kehebatan diri masing-masing dan menyebut kisah Guardiola pada 2008 sebagai contoh.

Arteta yang dilatih di La Masia (akademi Barcelona) dan Sport mengatakan bahawa tugas pengendali Arsenal itu bukan hanya untuk mengembalikan The Gunners selaku kuasa pencabar, tetapi juga memahami bagaimana peranan pengurus itu berfungsi.

Laporan Sport yang mengatakan Barcelona berminat terhadap Arteta.

Laporan itu terus menambah Barca ‘akan melakukannya dengan baik untuk mengikuti Arteta dengan teliti’, tetapi itu tidak bermakna beliau adalah sasaran pengurus yang kukuh untuk mereka.

About MyGooners 865 Articles
Sekadar menulis mengisi masa lapang.

Be the first to comment