Manchester City hantar rayuan ke Mahkamah Timbang Tara Sukan

Manchester City telah memfailkan rayuan rasmi di Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS) terhadap penggantungan dua musim dari pertandingan Eropah.

City telah dikenakan penggantungan tersebut selain didenda £ 24.9 juta pada 14 Februari lalu kerana ‘melanggar peraturan serius’ terhadap Peraturan Kewangan – Fair Play UEFA dan Peraturan Pelesenan Kelab, setelah didapati bersalah oleh Dewan Adjudicatory dari Badan Kawalan Kewangan Club (CFCB).

Dalam satu kenyataan, UEFA berkata City ‘melebih-lebihkan hasil penajaan dalam akaunnya dan dalam maklumat kewangan ke UEFA antara 2012 dan 2016’.

Kelab itu juga didapati bersalah kerana ‘gagal bekerjasama dalam siasatan oleh CFCB’ dan akan diharamkan dari sebarang kejohanan Eropah pada musim 2020/21 dan 2021/22.

Ketua Eksekutif Man City, Ferran Soriano berkata, dakwaan itu tidak benar sama sekali sambil menambah bahawa kelab ‘akan melakukan segalanya untuk membuktikan bahawa mereka tidak melanggari peraturan tersebut.

Ketua Pegawai Eksekutif Manchester City, Ferran Soriano

Dalam kenyataan mereka pada hari Rabu, CAS berkata: “Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS) telah mendaftarkan rayuan yang difailkan oleh kelab bolasepak Manchester City menentang Kesatuan Bolasepak Eropah (UEFA).

“Rayuan itu ditujukan terhadap keputusan Dewan Adjudicatory dari Badan Kawalan Kewangan Kelab UEFA (CFCB) bertarikh 14 Februari 2020 di mana Manchester City dianggap telah melanggar Peraturan Kewangan – Fair Play UEFA dan Peraturan Pelesenan Kelab, dan dikenakan hukuman pengecualian dua musim pertandingan anjuran UEFA, yang mana kelab itu layak dan diperintahkan membayar denda 30 juta euro.

“Pada umumnya, prosedur timbang tara CAS merangkumi pertukaran penyerahan bertulis antara dua pihak sementara barisan panel timbang tara akan mendengar rayuan tersebut.”

“Sebaik sahaja panel secara formal telah dibentuk, ia akan mengeluarkan arahan prosedur, termasuk, antara lain, berkenaan dengan mengadakan pendengaran.

“Selepas perbicaraan, panel akan membincangkan dan kemudian mengeluarkan keputusan dalam bentuk Arbitral Award.

“Tidak dapat untuk dipastikan pada masa ini keputusan akhir mengenai perkara ini akan dikeluarkan.”

About MyGooners 905 Articles
Sekadar menulis mengisi masa lapang.

Be the first to comment