Perpindahan Mkhitaryan kini bergantung kepada Raiola.

Justin Kluivert dan Henrikh Mkhitaryan

‘Mkhitaryan + € 12-15 juta’: Idea Arsenal dapat maju dalam kesepakatan yang membolehkan pemain veteran itu keluar.

Bukan lagi khabar angin bahawa Henrikh Mkhitaryan mahu kekal di AS Roma dan meninggalkan Arsenal.

Pemain antarabangsa Armenia itu menghabiskan musim ini secara pinjaman dengan pasukan Serie A, di mana dia dengan cepat menjadi kegemaran pengurus mereka, Paulo Fonseca dan walaupun mengalami beberapa kecederaan, semua orang kelihatan gembira.

Masalahnya adalah aspek kewangan dari semua itu, kerana Mkhitaryan menerima gaji tinggi di Arsenal, yang bermaksud apa-apa langkah untuk melihatnya tinggal di ibu kota Itali itu memerlukan dia menurunkan gajinya.

Dan dia sudah pun bersetuju untuk melakukan itu, tetapi Corriere dello Sport menyatakan dia akan merasa sukar untuk menerima apa-apa yang lebih rendah daripada € 4.5-5 juta setahun ‘kerana dia dapat memperolehnya di Rusia, yang mana dia sudah pun menerima tawaran.

AS Roma dapat meraih sekitar € 3 juta dan ditambah dengan bonus, dan kini terserah kepada Mino Raiola untuk mencari jalan bagi mengatasi perbezaannya.

Itulah sebabnya sekarang ada perbincangan bahawa Arsenal dapat menerima seorang pemain baharu sebagai sebahagian dari perjanjian perpindahan Mkhitaryan.

Dengan menggantikan Mkhitaryan dalam proses perpindahan dan mendapatkan seseorang pemain yang lebih muda, Justin Kluivert.

Nilai pasaran perpindahan semasa Henrikh Mkhitaryan dianggarkan sekitar €20 juta (kira-kira 18 juta pound sterling).

Idea ini berpunca dari kenyataan bahawa kedua-dua pemain dari Belanda dan Armenia itu, yang diwakili oleh Mino Raiola dan Corriere dello Sport membayangkan perpindahan itu akan menyaksikan Arsenal membayar wang dan memasukkan pemain yang dikehendaki mampu menjadi jawapan bagi semua masalah itu.

Itu akan menjimatkan AS Roma di mana mereka tidak akan mengeluarkan wang tunai dalam mendapatkan Mkhitaryan malahan mereka turut menerima wang tambahan.

Angka-angka yang disarankan oleh akhbar itu sesuai dengan nilai pemain Armenia dan ditambah € 12-15 juta (11-13 juta pound sterling) untuk Kluivert, yang nampaknya agak masuk akal.

Nilai pasaran perpindahan semasa Kluivert dianggarkan sekitar €22.5 juta (kira-kira 20 juta pound sterling).

Sebelum pandemik Covid-19, pemain sayap berusia 21 tahun itu telah menjaringkan tujuh gol dan membantu dua lagi gol dalam 27 penampilan bagi semua pertandingan.

Kini semuanya bergantung kepada ejen pemain tersebut, Mino Raiola sama ada beliau mampu memujuk Roma dalam memenuhi tuntutan Arsenal jika benar The Gunners mahukan Justin Kluivert.

Serta mampukah Riola memujuk Kluivert meninggalkan Roma dan berpindah ke utara London?

Dan adakah Riola sekali lagi mampu mencipta ‘magik’ sebagaimana dia melakukan terhadap perpindahan Alexis Sanchez ke Manchester United dan membawa Henrikh Mkhitaryan ke Arsenal?

Kelab Rusia berminat dapatkan Mkhitaryan tetapi Raiola fikir dia mampu mencapai kesepakatan bersama Arsenal dan Roma mengenai keinginan mereka.
About MyGooners 879 Articles
Sekadar menulis mengisi masa lapang.

Be the first to comment