Perpindahan Partey ke Arsenal – ‘kotor’ dan cubaan memburukkan pemain.

Arsenal akhirnya berjaya menandatangani Thomas Partey dengan cara menebus kontrak – klausa pelepasan pemain itu.

Thomas Partey, pemain yang menjadi bahan bualan peminat dan penyokong Arsenal sepanjang jendela perpindahan dibuka musim ini dan masa depan pemain itu turut menimbulkan kerisauan sama ada The Gunners mampu memilikinya atau tidak.

Namun kerisauan tersebut akhirnya lenyap apabila Arsenal secara rasmi mengumumkan bahawa mereka telah berjaya menandatangani Partey untuk kontrak jangka panjang.

Perpindahan Partey itu boleh dianggap kontroversi memandangkan kelab Atletico Madrid tidak merelakan ‘perpisahan itu berlaku’.

Pengumuman rasmi Arsenal berjaya memiliki Thomas Partey

Tindakan ataupun cara Arsenal memperolehi pemain itu jelas mengundang rasa tidak senang Atletico Madrid.

Ini kerana mereka hanya dimaklumkan mengenai pemain itu akan berpindah keluar dari Wanda Metropolitano melalui La Liga dan bukannya daripada pemain itu sendiri ataupun Arsenal.

Tajuk laporan AS pada 6 Oktober 2020

Atletico mengharapkan Arsenal melakukan cara ‘profesional’ dalam mengekalkan hubungan baik yang ada antara kedua-dua kelab.

Namun perkara sebaliknya terjadi apabila The Gunners mengaktifkan klausa pelepasan Partey dan membayar yuran tersebut kepada pihak La Liga sebelum diagihkan kepada Atletico Madrid.

Perkara tersebut menjadikan perpindahan Partey dianggap kontroversi sekali gus mencetuskan ‘kemarahan’ pihak Sepanyol dengan terdapat cakap-cakap mengenai keburukan dan pengkhianatan Partey kepada Atletico dan menyifatkan kelab Sepanyol itu menjadi mangsa.

Bagaimanapun perkara itu telah dinafikan oleh Partey dan wakilnya, yang pada ketika ini tidak mungkin peduli mengenai semua itu kerana pemain tersebut telah mendapat kontrak yang telah lama diinginkannya, selain perpindahan yang turut dihajatinya.

Perkembangan itu mendapat reaksi daripada El Confidencial yang telah membuat liputan mengenai situasi itu dan ‘menentang’ sebarang komen dan usaha memburukkan imej Partey.

Mereka menjelaskan bahawa sebenarnya, pemergian Partey ke Arsenal adalah ‘kelemahan besar’ dalam rancangan Diego Simeone dan masalah pengurus itu adalah dia tidak mempunyai ‘kekuatan memujuk’ yang pernah dia miliki satu ketika dahulu.

Malah, mereka mengatakan pengendali kelahiran Argentina itu “tersentuh” ​​oleh ketidakmampuannya untuk mempertahankan pemain dan telah “berjuang” untuk menyampaikan mesejnya selama beberapa waktu.

Dengan kata lain, bukan salah Partey dalam hal ini dan ianya berpunca daripada pengurus itu sendiri yang gagal meyakinkannya dan tawaran yang sangat menggodanya dari Arsenal memaksanya berpindah.

Pun begitu, sekiranya Simeone telah meyakinkannya untuk tinggal, Atlético juga hanya melakukan sedikit sahaja usaha untuk menghalangnya daripada pergi (berpindah).

Dan itulah apa yang dirasakan dan dilaporkan oleh El Confidencial dalam laporan mereka.

Mereka menjelaskan bahawa walaupun Simeone, tidak dapat dinafikan telah menunjukkan ‘kasih sayangnya’ kepada pemain itu, namun kelab (Atletico) tidak pernah berusaha untuk memenuhi permintaan Partey yang mana € 8 juta setahun seperti ditawarkan Arsenal.

Pun begitu, Partey tetap bertahan dan menjelaskan untuk beberapa waktu dimana beliau mahukan perjanjian baru.

Malah, pemain itu turut disokong ayahnya ketika dia menasihati anaknya untuk meninggalkan kelab itu secara terbuka beberapa bulan yang lalu.

Apa yang diinginkan pemain tengah itu adalah mahukan merasa ‘dihargai’ di Atletico dan itu tidak pernah berlaku.

Laman web ini juga mengatakan bahawa sukar untuk mempercayai ‘kemarahan’ individu seperti Gil Marín, Enrique Cerezo dan Simeone apabila jelas bahawa mereka sudah bersedia untuk pemergiannya dengan kedatangan Lucas Torreira.

Mereka berpendapat bahawa daripada mendengarkan hanya sebelah pihak dalam ‘perbalahan ini’, adalah lebih baik membiarkan masing-masing membuat kesimpulan dan kemudian ‘mencari kambing hitam’.

Namun, mereka menggunakan ungkapan dari Enrique Cerezo, yang mendakwa bahawa “pemain bola bermain di mana sahaja mereka mahu, dan para pemimpin memberikan cinta dan wang kepada mereka yang inginkan”, menunjukkan bahawa dalam kes ini, bukan semua adalah kesalahan Partey.

466Shares
About MyGooners 808 Articles
Seorang bercita-cita untuk menjadi pemilik Arsenal

Be the first to comment

Leave a Reply